Pages

Pimpinlah daku ke arah Kebenaran Ya Ilahi

Wednesday, January 16, 2013

Amanah vs Kasihan...

Hari ini masuk minggu terakhir saya menjaga peperiksaan di salah satu IPTA.. lagi tinggal 3 hari sebelum peperiksaan tamat.
Sukacita, kepenatan bakal berakhir..alhamdulillah...Horreeehhh(Penat tu pusing2 satu dewan peperiksaan... hahaha tapi saya suka kerja ni.) * rasa mahu jadi pembantu pengawas peperiksaan untuk next semester...hihihihi*
Minggu pertama dan minggu kedua, segalanya berjalan lancar.
Tapi...minggu ketiga..
Dukacita, kami dapat menangkap salah seorang pelajar atas kesalahan meniru. NO, bukan mahu buka aib orang, tapi sebagai pengajaran untuk orang lain. Mungkin. Insha Allah.

Dia disyaki meniru sejak minggu pertama exam. Memang pintar, cerdik, sebab pandai meniru.(hhmm yaka?) Tanpa bukti yang cukup dan kukuh, dia terlepas. Tapi kata orang, sepandai-pandai tupai melompat akhirnya menyembah tanah jua..erkk tapi betul la tupai memang pandai melompatkan.hihihi
Memang tidak dapat dinafikan lagi apabila ada nota cute comel tertulis dipembaris pelajar berkenaan. Lucunya, bila ditangkap, dia tidak mengaku, masih mahu membela diri.
Malangnya, setiap jawapan yang dijawab dalam buku jawapan, mirip dengan nota cute comelnya..huhuhu.
Akhirnya, dia mengaku bersalah, dan berjanji tidak akan mengulangi lagi. Atas sebab kesihatan, dia tidak dapat mengulang kaji pelajaran. ALASAN.

Dia merayu-rayu minta dilepaskan. Kasihan, tapi Amanah yang kami harus tunaikan, Amanah yang harus ketua pengawas galas, semua mesti dilaksanakan. Dia tetap dikenakan tindakan.

Ketua pengawas yang juga pensyarah kepada pelajar berkenaan sama sekali tidak mempercayai pelajarnya tergamak untuk meniru semasa exam.

*She was a good student, I can't believed it*

Terdengar keluhan dari seorang pensyarah. Hhhmmm...memang kasihan, tapi itulah tanggungjawab kami sebagai pembantu pengawas.

*Saya malu, perempuan lagi tu yang meniru*

Terucap kata dari seorang pengawas peperiksaan.

Saya malu bila mendengar kata-kata itu. Ya, yang meniru seorang perempuan, melayu, Islam.

Kenapa dia sanggup meniru? TAKUT GAGAL? MAHU SCORE A?

Tiada siapa yang mahu gagal.

Dulu saya pun seorang pelajar juga, yang pernah gagal dalam exam semester. Malu, bila terpaksa repeat satu subjek yang gagal.Subjek killer untuk course acc. Malu bila semester depannya, terpaksa jumpa semula pensyarah yang sama untuk subjek yang sama. TAPI, MENIRU UNTUK LULUS AMAT-AMAT SAYA GERUNI..
Jadi saya belajar sungguh2..akhirnya dari result D, saya dapat B+...hihi..Not bad la(for me).^_^


Gagal saya bersebab, kerana seminggu tidak masuk kuliah. Bukan malas, tapi emergency leave. Dalam semester itulah arwah abah saya meninggal dunia. Memang itu pun bukan ALASAN, tapi sekurang-kurangnya selepas jatuh, saya berusaha bangun semula. BUKAN bangun ikut jalan pintas ya. TIADA yang harus dipersalahkan melainkan diri saya sendiri. KASIHAN pada diri? Harus. Tapi AMANAH yang DIAMANAHKAN pada diri, WAJIB dtunaikan. Amanah dalam belajar, amanah dalam peperiksaan. Yeahh...JANGAN MENIRU.
jangan cuba ini semasa exam!
*Pelajar yang meniru semasa exam, mengasihani diri sendiri? amanah pada diri?
TEPUK DADA TANYA IMAN, KETUK HATI TANYA AMAL.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...